Dystopi i Atwood-land – del 1 Oryx & Crake

Oryx & Crake av Margaret Atwood

Oryx & Crake, Syndaflodens år och Madd Addam är en dystopisk triologi där alla delarna kan läsas separat. 

Jimmys uppväxt är vanlig och sorglig men i en annorlunda värld.

Jimmy, the abominable snowman är huvudperson och berättare i den första boken. Medan han försöker klara sig i en värld där han tycks vara den enda överlevande människan efter en katastrof – som tycks ha både klimatmässiga och pandemiska förtecken – bjuder han på tillbakablickar på sitt liv. Uppväxten på en privilegierad forskningsstation, studietiden på ett halvrisigt collage. På forskningsstationen, där genmanipulerade djur som nassonger tagits fram som organbanker åt människor möter han den (över)intelligente Crake som ska bli hans bästa vän och värsta rival. De lär känna Oryx, en tjej som tidigare blivit offer för trafficing. 

På stranden där Jimmy bor i den postapokalyptiska världen har har han sällskap av en samling vackra människor med kroppar i klara färger. De är snälla men verkar helt imbecilla. De älskar att höra Jimmy berätta. 

Det som är så fantastiskt med Margaret Atwood är att hon får Jimmys liv och värld att kännas så vardaglig och äkta. Visst diskuterar hon djurrätt, genmanipulation och en smutsig värld som sakta går sönder. Men här finns värme och Atwoods speciella humor – och jag, jag känner mig märkligt hemma här.

Läs!

2 svar till ”Dystopi i Atwood-land – del 1 Oryx & Crake”

  1. […] Oryx & Crake, Syndaflodens år och Madd Addam är en dystopisk triologi där alla delarna kan läsas separat.  […]

    Gilla

  2. […] Oryx & Crake, Syndaflodens år och Madd Addam är en dystopisk triologi där alla delarna kan läsas separat.  […]

    Gilla

Lämna en kommentar